Home   Ontmoetingsdag Vitus Zuid 3 april 2018

Ontmoetingsdag Vitus Zuid 3 april 2018

Ontmoetingsdag Vitus Zuid 3 april 2018

“Kasteel de Berckt in Baarlo”

Programma

09.00 uur You’re welcome
10.00 uur Kick-off
10.10 uur Starter
11.15 uur Let’s meet
12.30 uur Lunch
13.15 uur Get over your after lunch dip
14.00 uur Ride on
15.15 uur We’ll meet again
16.30 uur Get the picture
16.45 uur Cheers with a twist

Meeting 1: Mondharmonica spelen

De workshop wordt gegeven om deelnemers kennis te laten maken met de mondharmonica en de zeer toegankelijke manier van spelen. Er is namelijk geen notenkennis nodig en de succes ervaring vindt al plaats binnen 10 minuten als iedereen meespeelt met Muddy Waters en The Rolling Stones.
Ook voor kinderen is dit een super instrument om in aanraking te komen met muziek. Het is klein, compact en goedkoop in verhouding. Volgens recent onderzoek  kan het instrument ook bijdragen aan de gezondheid van kinderen met COPD/astma.

Tijdens de workshop leert de deelnemer diverse technieken, het notatiesysteem en meespelen met o.a. The Rolling Stones. Verder leert men eenvoudige kinderliedjes, samen spelen en plezier maken door dit kleine wonderbaarlijke instrument. Indien er aanleg is zou je de geleerde stof kunnen overbrengen op de kinderen op school. Eventueel met ondersteuning van mijzelf. Men ontmoet collega’s en je zult wellicht een heel andere kant zien van je collega’s. Je leert samen spelen op muziek en verbindt oude en nieuwe muziek met elkaar.

Bart van Buggenum

Mijn naam is Bart van Buggenum en ik ben 3 jaar geleden mijn bedrijf Bluesharp I.n.c. gestart. Ik  geef workshops door het hele land van familie-uitjes tot personeelsfeestjes. Daarnaast werk ik ook nog part-time in het onderwijs. Een ideale combi.

Bart van Buggenum

Meeting 2: Ontmoeting met onderwijsarrangementen

Onderwijsarrangementen zijn een middel voor het bieden van passend onderwijs. Maar er is een probleem: wat is nu eigenlijk een onderwijsarrangement? Hierover is verwarring in het onderwijsveld. Wat wij geleerd hebben is, is hoe belangrijk het is om dezelfde taal te spreken, voordat we toekomen aan het ontwikkelen. Tijdens de workshop geef ik daarom een introductie op onderwijsarrangementen. Aan de orde komt wat de kritische succesfactoren voor onderwijsarrangementen zijn en wat je eraan hebt om deze scherp te hebben voor je eigen onderwijspraktijk. We gaan hierover met elkaar in gesprek en zullen aan de hand van een checklijst, een globale live-scan maken van het eigen onderwijsarrangement.

Na de workshop beschik je over een kader waarin je onderwijsarrangementen kunt plaatsen en heb je naar aanleiding van de live-scan een ‘foto’/stand van zaken in beeld van het eigen onderwijsarrangement, waarmee je de ontwikkelpunten van je eigen onderwijsarrangement kunt uitwerken. Uiteindelijk wordt hiermee een bijdrage geleverd aan het antwoord op de vraag hoe onderwijsarrangementen binnen Vitus Zuid het best georganiseerd kunnen worden. Een effectief onderwijsarrangement kan alleen tot stand komen door elkaar te ontmoeten, samen te werken en alle kritische succesfactoren met elkaar te verbinden. Dit is duidelijk na de workshop.

Simone Sarphatie

Ik werk sinds 1998 als orthopedagoog/logopedist aan het ontwikkelen van onderwijsarrangementen, waaronder medium voorzieningen, voor passend onderwijs. Sinds 2011 doet ik dit als onafhankelijke passend onderwijs-adviseur PO en (V)SO.

Simone Sarphatie

Meeting 3: Handlettering

Overal zie je producten met heel mooi geschreven teksten. Zoals je vroeger op de schoolborden zag. Je ziet het op posters, snijplanken, bekers of op kaartjes. Waarom niet zelf de kaartjes schrijven? Dat is toch veel leuker en persoonlijker?
Wat gaan we doen bij deze workshop?

  • uitleg wat is handletteren
  • laten zien hoe je verschillende letters kunt maken
  • oefenen met verschillende letters
  • een kaartje maken, met een aantal tips
  • je krijgt een leuk pakketje mee naar huis

Kirsten de Ven-Smit

Ik geef al 20 jaar workshops aan huis of op locatie. Daarnaast ben ik huismanager en een trotse vrouw/ moeder van een doof gezin.

 

Kirsten de Ven-Smit

Meeting 4: Bang voor ouders?

Betrokkenheid van ouders bij het onderwijs aan hun kind wordt door iedereen belangrijk gevonden.
Toch is het vaak lastig om aan die betrokkenheid concrete invulling te geven. In deze workshop gaan we met elkaar in gesprek over de manier waarop het contact met ouders goed kan verlopen en ook zou moeten verlopen. Dat begint bij het erkennen van elkaars deskundigheid en in alle openheid met elkaar in gesprek gaan over de mogelijkheden, de verwachtingen en de keuzes die er zijn voor dit specifieke kind.

Hoe kun je ouders werkelijk ontmoeten en in goede samenwerking en harmonie komen tot het beste onderwijs voor hun kind? Bevorderende en belemmerende factoren worden tegen het licht gehouden en daarbij is de inbreng van de deelnemers zeer welkom!
Na het volgen van deze workshop heb je meer inzicht in hoe je kunt samenwerken met ouders en hoef je in elk geval niet meer bang te zijn voor ouders.

Arend Verschoor & Mariën Hannink

Arend Verschoor is beleidsmedewerker bij Stichting Hoormij/FOSS en heeft o.a. de  aandachtsgebieden onderwijs en zorg aan slechthorende kinderen en kinderen met TOS in zijn takenpakket. Tussen de organisaties van en voor doven, slechthorenden en mensen met TOS en hun ouders, coördineert hij de samenwerking op het gebied van onderwijs.

Mariën Hannink is beleidsmedewerker bij de FODOK. Bij de FODOK houdt ze zich o.a. bezig met zorg, onderwijs, leesbevordering en Relaties & Seksualiteit. Zij coördineert de samenwerking van de gezamenlijke belangenorganisaties op het gebied van de zorg.

Zowel Arend als Mariën heeft veel ervaring met ouderbetrokkenheid in zorg en onderwijs.

Arend Verschoor

Mariën Hannink

Meeting 5: Vocal essence gezond stemgebruik

Leer je stem kennen met Vocal Essence® zangtechniek.
Geïnspireerd door diverse toonaangevende zangtechnieken in Europa en daarbuiten, maar vooral door de praktische ervaringen van onze eigen coaches, zijn we tot een unieke combinatie gekomen, één zangmethodiek.
Overzichtelijk en met direct resultaat. Je moet je stem begrijpen om hem te kunnen beheersen. Vocal Essence® biedt bewustzijn van de werking van de stem in de meest praktische methode die je kunt bedenken.
We gaan samen ervaren hoe je je stem optimaal kan benutten op een gezonde manier. Door luisteren, kijken en samen doen! Interactief dus!
Je hoeft geen ervaren zanger of spreker te zijn om mee te doen. Iedereen kan zingen.
Aan het einde van deze workshop zul je meer weten over de mogelijkheden van stem en bijvoorbeeld de hoge noten makkelijker kunnen halen en minder last hebben van bijvoorbeeld heesheid.

Paula Snoeren

Paula heeft ruim 20 jaar professionele bühne ervaring in uiteenlopende genres, variërend van soul, disco, dance en easy listening, smooth jazz tot licht klassiek. Ze was onder meer zangeres bij diverse dinershows en evenementen van RTL Wentink Events en vertolkte jarenlang verschillende hoofdrollen in de musicalproducties voor Endemol/Wentink Events, waaronder ‘De kleine Zeemeermin’. Daarnaast is ze een veelgevraagd presentatrice bij o.a. Omroep Brabant tv en grote evenementen zoals de Dutch Wedding Awards. Als studio vocaliste wordt haar stem ingezet voor in het inzingen van Jingles en Commercials, als stemactrice voor kindershows in de grote vakantieparken en als vocal coach is ze zeer actief in het coachen van musical auditanten. Paula coachte o.a. Pleun Bierbooms vanaf haar eerste auditie naar de overwinning van The Voice of Holland 2017.

Paula Snoeren

Meeting 6: Middeleeuws dansen

Hoe ervaar je de vele facetten van Geschiedenis? Uit een methode, lekker droge stof of door de leerlingen te laten doen en te voelen……Hoe zagen de romeinen er nu echt uit, hoe is het om als horige te leven onder het juk van de landheer. Is een harnas nou echt zo zwaar??

Geschiedenis kent vele pagina’s, inkt-zwarte maar er zijn ook plezierige momenten dat je het zware leven even vergeet. Feesten, en daarbij hoort ook dansen!
Juist daarom ben ik een voorstander van Ervaringsgericht Onderwijs.

Luck Benink

Van huis uit orthopedagoog maar al vele jaren werkzaam als vakleerkracht M&M op de Taalbrug Diploma Gericht. Mijn hobby is geschiedenis en ook m’n werk; het kan niet mooier!

Luck Benink

Meeting 7: Verschil is mooi gewoon

Aan de hand van 5 sleutels vertel én zing ik het inspirerende verhaal van mijn zoon Arje (8 jaar). Hij heeft een verstandelijke beperking. Een IQ van 56. Een grote vertraagde ontwikkeling. En toch gaat hij naar de reguliere school in de buurt. De weg ernaar toe was lang en moeizaam. Maar inmiddels zit Arje helemaal op zijn plek in groep 4.
Wat gebeurt er wanneer er dagelijkse ontmoeting plaatsvindt tussen hem en zijn klasgenoten?
Welke 5 sleutels zorgen ervoor dat het bij Arje wél lukt om verschil mooi gewoon te laten zijn? In een inspirerende, muzikale, workshop van een uur vertel én zing ik zijn verhaal. Op het eind van de workshop kun je morgen direct aan de slag met de sleutel van jouw keus.

Maud Wilms

Ik ben Maud Wilms, 35 jaar. Ik deed de  PABO en behaalde daarna een 2e graad Engels. Gaf 10 jaar les in het Leerweg Ondersteunend Onderwijs. Ik vond het ongelooflijk interessant om ervoor te zorgen dat deze groep kinderen ook gewoon hun VMBO basis-diploma zouden halen. Daarnaast heb ik als hobby altijd muziek gemaakt: ik schreef liedjes over de dingen die ik beleefde. Toen mijn zoon Arje geboren werd, en alles anders liep dan verwacht, schreef ik daar als vanzelf ook liedjes over. Dit is uitgegroeid tot een muzikale lezing, een inspirerend verhaal en prachtige liedjes.

Maud Wilms

Meeting 8: Visualiseren!

In 60 minuten nemen we je mee in de wereld van het visualiseren. Ja gaat zelf aan de slag en zult versteld staan van wat je met hele eenvoudige basislijnen kunt zeggen.
Een beeld zegt immers meer dan 1000 woorden.
Tekenvaardigheid is geen vereiste, dit kan echt iedereen!

Brigitte Waelpoel & Diana van Brug

Brigitte tekent sinds ze een potlood kan vasthouden. Communicatie en beeld gaan goed samen, een uitdrukkingsvorm die goed van pas komt wanneer communicatie moeilijk is. In haar werk met cluster 2 leerlingen en anderstalige nieuwkomers blijkt visualiseren goed inzetbaar.

Diana werkt al 8 jaar met veel plezier fulltime als ambulant dienstverlener voor de Mgr.Hanssenschool.  Ze is 47 jaar en heeft zelf twee kinderen, een hond en al 10 jaar een vriend met twee kinderen. Verder geniet ze van creatieve zaken, zoals kunst maar ook het bedenken van oplossingen en is ze positief en nieuwsgierig ingesteld. Mensen/kinderen leren door het scheppen van de juiste voorwaarden is een zoektocht die ze graag aangaat!

Diana van Brug

Brigitte Waelpoel

Meeting 9: Digitale geletterdheid

Een korte inleiding over digitale geletterdheid als onderdeel van de vaardigheden van de 21e eeuw en een circuit om leerkrachten praktisch bezig te laten zijn en op die manier kennis te laten maken met allerlei programma’s rondom programmeren, 3D-ontwerpen, stop motion, robotica, maker education enzovoort.

Robert-Jan Pastoor en Joep van den Hout

Robert-Jan Pastoor heeft zo’n 20 jaar in uiteenlopende rollen in het onderwijs gewerkt en ongeveer 10 jaar in de ICT. In 2012  startte hij ‘ICT in onderwijs | onderwijs in ICT’ en in januari 2017  (met partners) Stichting Digihelden. Joep van den Hout is directeur van Samenwijs De Doelakkers in Hilvarenbeek en Samenwijs Sint Jozef in Haghorst.

Robert-Jan Pastoor

Meeting 10: Be your branch

Een tak die jou weerspiegelt, jouw kleuren, herinneringen, sterrenbeeld, wensen, dromen, sleutel tot….Als basis gebruiken we een tak. Aan die tak kun je allerlei linten en attributen hangen die jou aanspreken. Attributen die iets over jou en je leven zeggen. Je kan er je herinneringen in hangen, je lijfspreuken. je dromen, je bucketlist of je wensen. Een tak die je naar eigen wens kan aankleden.
Hang ‘m op en laat het een reminder zijn voor wie jij bent.

Stephanie Jacobs & Mariken Bisschoff

Wij, Mariken en Stephanie, zijn beide werkzaam als leerkracht op de Mgr. Hanssen en beide woonachtig in het dorp Welten. We hebben de PABO afgerond en naast de werkzaamheden als leerkracht op de Mgr. Hanssen hebben we de opleiding master SEN gevolgd. Buiten onze creatieve werkzaamheden als leerkracht, zijn we ook graag creatief bezig in onze vrije tijd. We geven ons huis graag een persoonlijke touch. En hoe wij dat vormgeven, willen we graag met anderen delen.

 

Stephanie Jacobs

Mariken Bisschoff

Meeting 11: Jouw mooiste kleuren

Van professionele look op je werk, tot casual in je vrije tijd. De kleuradviezen van StudioKleur helpen jou er altijd stralend uit te zien. De workshop kleuradvies is een interactieve workshop waarbij telkens bij twee personen een kleurenanalyse wordt gedemonstreerd. Je krijgt dan een goed beeld van wat kleuren voor iemand kunnen doen en waarom een bepaalde kleur voor de ene persoon prachtig is en voor de ander precies het tegenovergestelde. Tijdens de workshop ga je bij elkaar (iedereen komt aan bod!) steeds beter de effecten zien van goede en ‘verkeerde’ kleuren. Mensen vinden het altijd erg leuk, verrassend en zelfs verbazend om te zien dat kleuren zoveel effect hebben op iemands uiterlijk en (professionele) uitstraling.

Marieke Haagen & Marion van Iren

Marieke Haagen is in 1987 opgeleid door Color me Beautiful. Hierna startte zij haar bedrijf StudioKleur, een adviesbureau voor kleur, stijl en make-up. In de afgelopen 30 jaar heeft zij vele mensen en bedrijven geadviseerd omtrent hun persoonlijke kleur en kledingstijl en een schat aan ervaring opgebouwd.

Marion van Iren is in 1996 opgeleid door Color me Beautiful. Daarnaast heeft zij de opleiding Visagist & Make-upartist gevolgd bij Mieke Petiet in Amsterdam. Ook zij heeft inmiddels een schat aan ervaring op het gebied van kleur, make-up en kledingstijl.

Marion van Iren

Marieke Haagen

Meeting 12: Ontmoeten via geluidstrillingen naar je gevoel

 “Ont-moeten” Een ontmoeting met jezelf …zijn…uit je hoofd… in contact met je gevoel

Met behulp van de klanken van enkele Tibetaanse en kristallen klankschalen, koshigongs, sjamanendrum, oceandrum, rainstick, intuïtieve stemtonen en een korte, geleide meditatie mogen we uit ons hoofd en dichter bij ons gevoel gaan komen en is er de mogelijkheid tot diepgang in gesprek. Afhankelijk van de groepsenergie gebeurt wat passend is op dat moment, waarbij co-creatie de leidraad is.Dit kan resulteren in een wederzijdse uitwisseling van inzichten en bewustwording van aangeleerde patronen en het observeren daarvan. Wie ben jij in je kern?
Afhankelijk van de behoefte op dat moment kan het ook resulteren in een moment voor jezelf of lekker in stilte genieten van de klanken.
Alles is goed. Niets moet…ont-moet!

Patricia Erven & Joszi Willems

Ik ben Patricia Erven, 48 jaar oud en werk als logopediste in de ambulante dienst van Mgr. Hanssen. Via een dierbare vriend ben ik in aanraking gekomen met het Boeddhisme en meditatie en later volgde het reiki-pad en andere energetische verdiepingen. Het is mijn keuze om me meer bewust te worden van wie ik in de kern ben, zonder alle invloed van buitenaf en dit maakt mijn leven lichter en mijn werk nog leuker!

Ik ben Joszi Willems, 45 jaar oud, vader van Luca, partner van Patricia en 25 jaar werkzaam in de wegenbouw. In mijn zoektocht naar mezelf word ik door het volgen van cursussen op spiritueel gebied steeds meer bewuster van vastgeroeste patronen en kan ik ze hierdoor steeds meer erkennen en loslaten waardoor er  ruimte ontstaat om mijn leven te gaan leiden vanuit mijn innerlijke kracht met meer liefde, geluk en passie voor het leven.

Joszi Willems

Patricia Erven

Meeting 13: Mindfulness

 

In de workshop zal ik naast een korte inleiding over Mindfulness (waar komt het vandaan, hoe ontstaan etc.) vooral het gaan ‘ doen’ met deelnemers. Ik geef dus een sessie en laat deelnemers weer landen in zichzelf, laten zakken uit hun hoofdenergie, waardoor er minder gepieker is. Meer in contact met hun lichaam en afstand nemen van alle gedachten die er voortdurend zijn (duizenden gedachten dagelijks bij iedereen). Mindfulness helpt om meer bewust te worden van de gedachtenlaag in jezelf die voortdurend  in gesprek is. In de workshop gaan mensen leren om daaronder te duiken waardoor je kunt gaan ont-moeten. En een ontmoeting aangaat met jezelf, je eigen essentie, je eigen innerlijk rustpunt dat in iedereen aanwezig is onder al die lagen.

Ireen Bisschops

Ik heb sinds 7 jaar een eigen praktijk in coaching en training. De laatste jaren is hier een switch in gekomen omdat ik meer met mijn intuïtieve kant ben gaan werken. Ik geef wekelijks een inloopsessie Mindfulness bij een overheidsorganisatie. Daarnaast geeft ik maandelijks twee maal een groepssessie mindfulness/innerlijke verdieping. Elementen van deze bijeenkomsten: mindfulness, verschillende vormen van meditatie, muziek, woorden. Verder geef ik individuele coachingsessies in combinatie met energetische behandelingen. Door deze mooie combinatie kunnen mensen makkelijker verdiepen en werken de sessies nog een tijd door ook op dieper (chakra) niveau. Wat ik steeds terug hoor van deelnemers van groepsessies is dat mijn stem veel rust brengt en hen helpt om meer te zakken in het moment en thuis te komen bij zichzelf.

 

Ireen Bisschops

Meeting 14: Energizers

Energizers staan voor samenwerking, wisselwerking en fun. Ze brengen mensen dichter bij elkaar, zorgen voor een geanimeerde stemming en geven energie. Spelenderwijs leert de groep elkaar beter kennen, wordt een gesprek op gang gebracht, wordt het tempo aangegeven of wordt een (groeps-)activiteit afgerond. Kenmerkend is dat je even iets anders doet. En dat maakt je fitter, gemotiveerder en je kunt je daarna weer beter concentreren. In deze workshop gaan we in vogelvlucht PRAKTISCH door een aantal energizers. Van de ijsbrekers tot het afscheidspel. De theoretische onderbouwing zal kort zijn. Het gaat om het DOEN.

Peggy van Meegen & Stella Houtvast

Peggy van Meegen: Na het afronden van mijn master met als specialisatie ‘gedrag’ en  ‘jonge risico kind’ voel ik mij als een vis in het water binnen de werkgroep Sociaal-Emotioneel op de Mgr. Hanssen. Als intern begeleider had ik korte lijntjes met de werkvloer, waardoor het uitgezette beleid perfect in de praktijk toepasbaar was. Nu werk ik in de ambulante dienst en kan ik mijn ‘volle’ rugzak prima delen met het regulier onderwijs…..waar steeds minder kinderen een regulier aanbod past!

Stella Houtvast: Ik ben gestart als leerkracht op de Mgr. Hanssen. Ik heb me daarna gespecialiseerd tot gedragsspecialist. Ik combineer beide functies nu op school. Het sociaal-emotionele welzijn van het kind vind ik zeer belangrijk en is binnen onze school ook een van de pijlers die veel aandacht krijgt. Samen met de expertisegroep SEO dragen we het sociaal-emotioneel welbevinden uit en zorgen dat er een veilig pedagogisch klimaat gewaarborgd wordt.

Stella Houtvast

Peggy van Meegen

Meeting 15: Poëzie met kinderen

Veel scholen doen niet of nauwelijks aan poëzie. We zijn bezig om de kinderen beter te leren communiceren met anderen, met de buitenwereld. Dit kan ook met poëzie. Iemand vertellen hoe mooi je hem of haar vindt. Beschrijven hoe je de wereld om je heen ziet. Je woorden kunnen iemand aan het lachen brengen of zorgen voor ontroering. Hiervoor moet je leren je gedachten op papier te zetten, leren dat je ook kunt genieten, kunt spelen en experimenteren met het beweeglijke en de klank van taal zoals ritme, melodie en rijm. Bij poëzie kun je te maken hebben met vorm en inhoud. Een structuur van de vorm kan kinderen helpen om hun gedachten te verwoorden. Het is vaak moeilijk om kinderen op ideeën te brengen waar zij over kunnen schrijven, te ontdekken welke gedachten zij speciaal onder woorden willen en kunnen brengen. Maar poëzie kan ook vrijheid betekenen, vrijheid van regels en vormen. In deze workshop wil ik jullie handvatten aanreiken om met kinderen tot een stukje poëzie te komen. Net als bij alle dingen die de kinderen moeten leren zullen we ze eerst bij de hand moeten nemen en hen dan steeds meer los durven te laten. Na deze workshop kun je direct met je kinderen aan de slag.

Bart Hanssen

Na 25 jaar in regulier basisonderwijs te hebben gewerkt ben ik in 2012 op de Taalbrug gaan werken als groepsleerkracht. In mijn tijd op de basisschool werd ieder jaar veel aandacht gegeven aan poëzie. Ook op de Taalbrug probeer ik elk schooljaar speciale momenten te gebruiken om met de kinderen te poëzeren.

 

Bart Hanssen

Meeting 16: Voel je vrij om te dansen

Omdat ik (Anita) iedere woensdag Taalbrug fit geef aan collega’s, leek het ons leuk om onze danservaring te delen met meerdere collega’s, in het kader van ontspanning en ontmoeting. Een korte dansles waarin bewegingsvrijheid voorop staat en natuurlijk plezier. Iedereen kan deelnemen, ook als je totaal geen danservaring hebt. Wij zorgen ervoor dat we de verschillende spieren in je lijf aanspreken en dat je kan genieten van een ontspannen inspanning. Wij denken dat dit niet perse is om toe te passen in het werkveld, een dansles met kinderen is toch heel anders. Wat is een betere manier om elkaar te ontmoeten, dan samen te dansen?!

Anita Boots & Karlijn Neelen

Anita: Ik heb de Pabo aan de Fontys in Eindhoven gedaan, daarna buitenlandervaring en uiteindelijk als leerkracht op de Taalbrug in Venlo terecht gekomen. Ik dans al vanaf mijn vierde en geef iedere woensdag middag een lesje Taalbrug fit aan collega’s (work out op muziek).

Karlijn: Ik heb de opleiding Logopedie gevolgd (Fontys Paramedische Hogeschool Eindhoven). Vanaf mijn vierde jaar ben ik gestart met klassiek ballet en heb daarna ook nog jazzdance gedaan.

Anita Boots

Karlijn Neelen

Meeting 17: Werken met poppetjes en materialen voor ontmoeting en dialoog

Hoe verder als een gesprek stokt! In gesprek komen en blijven met leerlingen die niet zo spraakzaam zijn. Soms is het ingewikkeld om in woorden te vangen wat van binnen wordt ervaren en beleefd.
Veel jongeren vinden het lastig om hun gedachten en gevoelens te verwoorden. Werken met poppetjes, foto’s, gevoels- en kwaliteitskaartjes kan dan uitkomst bieden. Het is een manier om gemakkelijker in gesprek te komen en patronen en complexe systemen beter en sneller zichtbaar te maken. Deze workshop is vooral gericht op het ontwikkelen van vaardigheden om jongeren die niet zo spraakzaam zijn uit te dagen tot een goed gesprek.

Herberd Prinsen

Herberd Prinsen is als opleider, trainer, coach en adviseur werkzaam voor het onderwijs, de zorg, organisaties in het bedrijfsleven en is oprichter van HPC. Daarnaast is hij een eclectisch werkende Contextueel therapeut.

Herberd heeft een ruime ervaring in het onderwijs. Verder is hij auteur van diverse boeken.

Herberd Prinsen

Meeting 18: Ervaar TOS

Wat is een TOS? Met deze workshop ervaar je zelf hoe het is om een TOS te hebben. Met verschillende uitdagende opdrachten, kom je er zelf achter hoe moeilijk en frustrerend een TOS kan zijn. Je oefent situaties die thuis, op school en tijdens vrije tijd kunnen  voorkomen.

Ester Schats & Christel Feijen-Saanen

Ester: Ik ben ongeveer 25 jaar werkzaam met en voor leerlingen met TOS. Via Sint Marie (nu Kentalis), waar ik met alle doelgroepen heb gewerkt, naar regulier onderwijs als zorgleerkracht van leerlingen cluster 2 en 4 naar AD PO. Momenteel werkzaam als AD VO/MBO en binnen de Taalbrug een paar uur als ASS consulent. 11 jaar geleden heb ik de MA-SEN autisme gevolgd.

Christel: Ongeveer 7 jaar geleden begon ik als leerkracht op SO de Beemden, waarna ik na een jaar de overstap maakte naar VSO Ekkersbeek, nu VSO de Taalbrug. Daarbij ben ik net als Ester de MA-SEN autisme gevolgd.

Christel Feijen-Saanen

Ester Schats

Meeting 19: Pubquiz

Weetje: Een Pubquiz heeft helemaal niets te maken met IQ, maar alles met het vermogen om op het juiste moment het juiste antwoord op “weetjes” uit het geheugen naar boven te halen. Daarom staat de Pubquiz garant voor plezier voor jong en oud, man en vrouw, op elk niveau. De vragen tijdens deze Pubquiz zullen niet alleen worden gesteld door de quizmaster, maar komen ook in de vorm van foto’s en geluidsfragmenten voorbij. De vragen kunnen gaan over van alles en nog wat. Vaak is er een grote rol weggelegd voor actualiteiten, muziek, film, geschiedenis en aardrijkskunde. We zullen teams samenstellen, want in een team weet je meer dan alleen. Laat je zelf en je collega’s versteld van hoeveel jullie eigenlijk “weten” en kom gezellig een uurtje pubquizen met je collega’s! En zoals bij elke pubquiz is er voor het team met de meeste punten een prijs te winnen!

Bertie de Cauwer

Al bijna 6 jaar organiseer ik voor onze wijkvereniging 5-6 keer per jaar een Pubquizzz en een keer per jaar een Dorpsquizzz. Soms en op speciaal verzoek doe ik dit ook voor andere organisaties. Dit doe ik niet al te vaak,  aangezien ik ook nog werkzaam ben bij Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid waar ik stagecoördinator ben binnen de opleiding Verpleegkunde.

Bertie de Cauwer

Meeting 20: Zwijgen is zilver, spreken is goud

In deze workshop gaan we op zoek naar de verbinding tussen lesmethodes en didactiek voor het VMBO en leerlingen met problemen in de taal- en communicatieve vaardigheden.
Om toe te werken naar alle exameneisen voor het VMBO (basis, kader en theoretisch), werken wij op het VSO diplomagericht met reguliere methodes voor de verschillende vakken. Voor leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) leveren deze methodes veel obstakels op. Hoe kunnen wij ons onderwijs zo inrichten dat we met onze specifieke doelgroep het einddiploma behalen? Tijdens de workshop zullen verschillende praktische werkvormen aan bod komen die tijdens alle vaklessen en op verschillende niveaus (ook basisonderwijs) ingezet kunnen worden om meer talig aan de slag te gaan en meer aandacht te kunnen besteden aan school- en vaktaalwoorden.

Jocelijn Pleumeekers

Tien jaar geleden ben ik na de PABO gaan werken op VSO De Taalbrug. Hier ben ik me steeds meer gaan specialiseren in taal. Ik heb de opleiding Nederlands en verschillende cursussen voor spelling en taalcoördinator gevolgd. Op dit moment houd ik me naast het geven van Nederlands ook bezig met het schrijven van taalbeleid.

Jocelijn Pleumeekers

Meeting 21: Creatief Ont-moeten

Heb je zin om creatief bezig te zijn, je hoofd eens lekker leeg te maken, te ont-moeten? Dan is deze workshop iets voor jou! Op een speelse manier ga je met krijt en ecoline de verbinding met jezelf, je werk en de anderen ervaren. Er is geen teken/schilder ervaring nodig!

Plezier hebben en je laten verrassen door wat er ontstaat, dat is waar het om gaat in deze workshop. Creatief Ont-moeten. Het gaat niet om het eindproduct, wel om heerlijk op een speelse manier bezig te mogen zijn.

Maartje van Beek

Naast het lesgeven op de Taalbrug, ben ik ook werkzaam als creatieve coach/remedial teacher in mijn eigen praktijk. Af en toe geef ik ook creatieve workshops aan kinderen. Zelf ben ik graag bezig met intuïtief schilderen.

Maartje van Beek

Meeting 22: Mini golfclinic

Trek gemakkelijke kleding en schoenen met een platte zool of sportschoenen aan en kom lekker naar buiten kennismaken met de heerlijke golfsport!

Niets verbindt meer dan lekker samen sporten in de buitenlucht! Ontmoet collega’s die je nog niet kent en geniet er samen van.

Bart Sanders & John Tubee

Mijn naam is Bart Sanders. Ik geef al jaren les op Golfclub de Berckt en geniet hier nog dagelijks van. Erg leuk om mensen met de golfsport te laten kennismaken en hun enthousiasme te zien.

Mijn naam is John Tubee. Ik ben als onderwijsassistent werkzaam bij de Mgr. Hanssen. In mijn vrije tijd beoefen ik de golfsport als hobby.

John Tubée

Meeting 23: Latin dance

Van bewegen word je blij en ontspannen en Latin muziek helpt een leuke sfeer op te bouwen om leuk met zijn allen te dansen. Ik geef eerst uitleg over de muziek en het doel van de choreo, daarna luisteren we naar de muziek en leren de pasjes droog en met muziek.

Muziek: “Mi gente” (Mijn mensen) in een mix met “Echame a mi la culpa”.
Dit gaat over het  ‘Ontmoeten’ van iemand, een buitenstander, zonder vechten of problemen te veroorzaken, het leuk vinden om samen met de nieuwe crew te zijn.

Diana Maria Cabrera Ortiz

Mijn naam is Diana Maria Cabrera Ortiz. Ik kom uit Cuba , ik woon al 12 jaar in Nederland. Met muziek en dans heb ik hier een plaats gevonden om mezelf te kunnen zijn en dat deel ik graag met iedereen die het leuk vind naar mijn les te komen. Ik ben Official Zumba Instructor, Zumba Gold Instructor, Basic Steps Level II en I, en ik geef al 10 jaar danslessen bij Dans Centrum Swing Inn, Dans school Slide , Fitness centrum Snowworld en Gymzaal Leenhoof.

Diana Maria Cabrera Ortiz

Helaas, u kunt zich niet meer inschrijven voor de Ontmoetingsdag Vitus Zuid.